Als je eraan denkt om een nieuwe vrijstaande oven te kopen, dan ben je hier aan het juiste adres. Het kan een uitdaging zijn om te weten waar je precies op moet letten bij het kiezen van de perfecte oven voor jouw keuken. Maar maak je geen zorgen, we gaan je hierbij helpen! In deze blog bespreken we alles wat je moet weten voordat je een vrijstaande oven koopt. Van de verschillende soorten ovens tot het formaat, de functies, energieverbruik, efficiëntie, prijs en garantie. Dus lees vooral verder als je wilt weten hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw bak- en kookbehoeften.

De verschillende soorten vrijstaande ovens
Er zijn veel verschillende soorten vrijstaande ovens op de markt, dus het is belangrijk om te weten welke het beste bij jouw kookstijl past. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende types. Conventionele ovens zijn de traditionele ovens die we allemaal kennen. Ze verwarmen vanaf de onderkant, wat perfect is voor gerechten die een krokante bodem nodig hebben, zoals pizza’s of quiches. Maar let op, de warmteverdeling is niet altijd evenredig, dus je moet misschien je eten halverwege de kooktijd omdraaien. Heteluchtovens, aan de andere kant, hebben een ventilator die de warmte gelijkmatig verdeelt. Dit is ideaal voor hvriet tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten, omdat je niet hoeft te worstelen met ongelijke temperaturen. Dan heb je nog de stoomovens. Deze zijn ideaal voor het behoud van de voedingsstoffen in je eten, omdat ze koken met stoom in plaats van droge hitte. Ze zijn geweldig voor het bereiden van vis, groenten en rijst. Als laatste zijn er de multifunctionele ovens, die een combinatie zijn van de bovenstaande types. Ze hebben verschillende kookmodi, zoals grillen, bakken, braden en zelfs een pizzastand. Deze zijn perfect als je van variatie houdt in je kookstijl. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen ‘beste’ type oven is – het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur en wat je het meest in de keuken gebruikt.

Het formaat van de oven
Als je aan het winkelen bent voor een nieuwe oven, is het formaat een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Het kiezen van de juiste maat oven hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbare ruimte in je keuken, het aantal personen waarvoor je meestal kookt en wat voor soort gerechten je graag bereidt. Je wilt natuurlijk niet eindigen met een oven die niet in je keuken past, of eentje die te klein is om je favoriete gerechten in te bereiden. Daarom is het handig om vooraf de beschikbare ruimte in je keuken op te meten. Zo weet je zeker dat je nieuwe oven straks perfect past. Bedenk ook hoeveel mensen er meestal bij jou thuis eten. Als je vaak voor een groot gezelschap kookt, heb je waarschijnlijk een grotere oven nodig dan wanneer je meestal alleen of met z’n tweeën eet. Bovendien, als je graag grote gerechten zoals hele kippen of grote taarten bakt, zul je ook een grotere oven nodig hebben. En vergeet niet dat groter niet altijd beter is. Een grotere oven kost meer om te kopen, verbruikt meer energie en kan meer ruimte innemen dan je eigenlijk wilt. Dus denk goed na over wat je echt nodig hebt voordat je een beslissing neemt.

De functies van de oven
De functies van de oven kunnen echt een verschil maken in je kookervaring. Het is dus belangrijk om te kijken welke functies de oven heeft en of deze aansluiten bij jouw kookstijl. Zo zijn er ovens met een zelfreinigende functie, wat een hoop schoonmaakwerk kan schelen. Deze ovens hebben vaak een speciale coating aan de binnenkant die vuil en vet op hoge temperaturen kan verbranden. Daarnaast hebben sommige ovens ook een grillfunctie. Dit is ideaal als je graag gegrild vlees of vis eet, of als je graag een krokant laagje op je ovenschotels hebt. En wat dacht je van een oven met een ontdooifunctie? Superhandig als je regelmatig eten uit de vriezer haalt en vergeet dit op tijd te ontdooien. Ook zijn er ovens met een kinderslot, wat een veilige keuze is als je kleine kinderen in huis hebt. Een oven met een timer kan ook handig zijn, zodat je niet constant de tijd in de gaten hoeft te houden. Tot slot zijn er nog de ovens met speciale kookprogramma’s. Deze ovens hebben voorgeprogrammeerde instellingen voor verschillende soorten gerechten. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste temperatuur en kooktijd instelt. Al deze functies kunnen je leven een stuk makkelijker maken, maar bedenk wel dat extra functies vaak ook een hogere prijs betekenen. Het is dus een kwestie van afwegen wat je echt nodig hebt en wat je budget is.

Energieverbruik en efficiëntie
Het energieverbruik van je oven is ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden. De oven is namelijk één van de grootste energieverbruikers in de keuken. Het is daarom de moeite waard om te investeren in een energie-efficiënte oven. Deze ovens zijn misschien wat duurder in aanschaf, maar kunnen je op de lange termijn veel geld besparen op je energierekening. Ovens hebben een energielabel dat varieert van A+++ (zeer efficiënt) tot D (minst efficiënt). Hoe hoger het label, hoe energiezuiniger de oven. Een oven met een hoge energie-efficiëntie gebruikt minder energie om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren als een oven met een lage efficiëntie. Dit betekent dat je minder energie verspilt en dus minder betaalt voor je energierekening. Daarnaast kan de manier waarop je de oven gebruikt ook invloed hebben op het energieverbruik. Bijvoorbeeld, het voorverwarmen van de oven wanneer dat niet nodig is, kan onnodig energie verspillen. Hetzelfde geldt voor het openen van de ovendeur tijdens het koken, wat de temperatuur in de oven verlaagt en ervoor zorgt dat de oven harder moet werken om de temperatuur weer op peil te krijgen. Dus, naast het kiezen van een oven met een goed energielabel, is het ook belangrijk om bewust om te gaan met je oven om zo energie (en geld) te besparen. Denk hierbij aan het maximaal benutten van de ovenruimte door meerdere gerechten tegelijk te bereiden, de oven uitzetten voordat de kooktijd voorbij is om de restwarmte te gebruiken en de oven alleen voorverwarmen als dat echt nodig is.

Prijs en garantie
De prijs is natuurlijk een grote factor bij de aankoop van een oven. Het is belangrijk om een budget in gedachten te houden voordat je gaat winkelen. Vrijstaande ovens variëren in prijs, afhankelijk van het merk, het type, de grootte en de functies. Je kunt een basisoven krijgen voor een paar honderd euro, terwijl de prijs voor high-end modellen met alle toeters en bellen kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Maar onthoud, de goedkoopste optie is niet altijd de beste op de lange termijn. Een goedkopere oven kan meer energie verbruiken, wat leidt tot hogere energierekeningen. Of het kan minder duurzaam zijn, wat betekent dat je het eerder moet vervangen. Daarom is het soms de moeite waard om iets meer te betalen voor een kwaliteitsoven die efficiënter en langer meegaat. Bij het kopen van een oven is het ook belangrijk om te kijken naar de garantie. De meeste fabrikanten bieden een garantie van minimaal een jaar, maar sommige bieden tot vijf jaar garantie. De garantie kan je beschermen tegen eventuele defecten of problemen met de oven. Het geeft je ook gemoedsrust, omdat je weet dat je gedekt bent als er iets misgaat. Zorg ervoor dat je de garantievoorwaarden goed leest voordat je de oven koopt, zodat je weet wat er wel en niet onder de garantie valt. En vergeet niet om de garantie te registreren zodra je de oven koopt, zodat je zeker weet dat je gedekt bent.