Als je oude houten meubelen hebt die betere tijden hebben gekend, zou je verbaasd zijn hoe gemakkelijk het is om ze te restaureren en ze een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffie- en wijnvlekken, krassen en gutsen of afbladderende vernis, we laten u de stappen zien om dat houten meubel er weer als nieuw uit te laten zien.

Maak de tafel schoon

Gebruik een vochtige doek om het tafelblad grondig schoon te maken en eventueel vuil te verwijderen. Als u dit doet voordat u gaat schuren, krijgt u een gladder resultaat. Bekijk hier de Mijn Hummeltje kortingscodes.

Schuur de tafel

Gebruik een grof schuurpapier zoals korrel 40 met een vlakschuurmachine om de vernis op de tafel te verwijderen. Schuur de bovenkant en zijkanten van de tafel. Controleer regelmatig de korrel op het schuurpapier en vervang deze als deze versleten is. Als je aan het schuren bent, vergeet dan je veiligheidsuitrusting niet en leg dropsheets op de vloer.

Borstel het stof eraf

Borstel tijdens het schuren regelmatig het stof van de tafel. Zo kunt u zien hoeveel schuren u nog aan het oppervlak moet doen.

Ga door met schuren

Ga door met schuren met het grove schuurpapier om de tafel terug te strippen tot het kale hout. Zorg ervoor dat u de korrel op het schuurpapier blijft controleren en indien nodig vervangt.

Gebruik een fijner schuurpapier

Zodra je de tafel hebt gestript tot kaal hout, verander je het schuurpapier in een fijnere korrel, zoals korrel 240. Dit zal u helpen de tafel terug te schuren totdat deze glad is. Denk eraan om altijd met de korrel mee te schuren en het stof van de tafel te borstelen.

Veeg de tafel af met turps

Veeg de tafel af met minerale terpentijn om eventueel nog fijn stof en resten op tafel te verwijderen. Zet bij gebruik van terpentijn uw stofmasker op.

Breng de eerste laag vernis aan

Nadat de tafel droog is, is het tijd om de eerste laag vernis aan te brengen. Roer de lak goed door om eventuele klontjes te verwijderen. Met een beetje vernis op je penseel, breng je het aan op de tafel, met de nerf mee. Houd runs in de gaten wanneer u langs een rand of in een join werkt. Strijk eventuele uitloop met de borstel glad zodra ze zich voordoen. Laat de eerste laag goed drogen.

Schuur de tafel lichtjes

Nadat de eerste laklaag is opgedroogd, licht opschuren met een fijn schuurblok. Dit geeft je een gladde glanzende afwerking. Veeg eventueel stof weg.

Breng de tweede laag vernis aan

Roer de lak voor gebruik nogmaals goed door. Breng de lak aan in mooie lange halen, altijd de nerf volgen. Laat de lak drogen.

Klus geklaard

En daar ga je – een fantastisch houten meubel dat in zijn oude glorie is hersteld.